Hamsi tuzlama
MALZEMELER
1.5 bardak kaya tuzu
2 kg hamsi
2 kiloluk agirlik (tas)
3-4 defne yapragi
HAZIRLANISI
Hamsilerin baslarini koparin ve iclerini iyice temizleyin. Iyice yikadiktan sonra iki saat kadar, suyunun suzulmesi icin suzgecte bekletin.
Hamsinin boyuna uygun bir kavanoza bir kat hamsi, bir kat tuz ve aralara defne yapraklarini yerlestirerek hamsiyi istif edin. En uste bastirmak icin tasi koyup kavanozun kapagini kapatin.
Yaklasik 1,5 ay sonra yenecek kivama gelecektir. Yenecegi zaman yeterli miktarda cikarip yikayin ve tuzunun cikmasi icin 2 saat suda bekletin. Hamsi tuzlamasini uzerine zeytinyagi ve limon dokerek sogus seklinde ya da pilakisini yaparak yiyebilirsiniz.
Ilkbahar ve yaz aylari Marmara hamsisi icin uygundur. Kis mevsiminde yapilan tuzlamalarin yenecek kivama gelmesi icin 3-4 ay beklemek gerekir.
Afiyet Olsun!